Ce este polo pe apa?

Standard

Am observat că multă lume nu ştie încă ce e polo pe apă. Aşa că am zis să scriu un articol, mai ales că şi practic acest sport.

În România polo este un sport slab mediatizat şi are doar o liga (comparativ cu celălalte sporturi de echipă gen fotbal, handbal), Superliga Naţională de polo masculin formată din 8 echipe. Pe partea de polo feminin încă nu exista niciun campionat, deşi exista 3 echipe feminine : în Oradea, în Targu Mureş şi în Bucureşti. (voi scrie in zilele urmatoare un articol si despre polo feminin in Romania si nu numai)

Revenind la băieţi, cele 8 echipe sunt: 1.CSM Digi Oradea (campioana ultimelor 5 ediţii ale Superligii), 2.Steaua Bucureşti, 3.Dinamo Bucureşti, 4.AMEFA Arad, 5. Rapid Bucureşti, 6.Poli Cluj, 7.Sportul Studenţesc Bucureşti si 8.Crişul Oradea.
Ordinea pe care le-am dat-o este şi ordinea în care s-a încheiat ediţia 2010-2011 a campionatului.

Am pus şi un video 🙂

Polo pe apă, water polo(engleză) sau vizilabda(maghiară), cum vreţi să-i spuneţi, e un sport de echipă. O echipă are 7 jucători în bazin o data, dintre care unul e portarul şi ceilalţi 6 sunt jucători de teren. Jucătorii din teren au voie să atingă mingea doar cu o mână o dată, singurul care are voie să atingă mingea cu ambele mâini este portarul, caruia i se permite să lovească mingea cu pumnul închis și să atingă fundul piscinei, dar nu i se permite să depășească mijlocul piscinei.
Polo este asemănător cu handbalul. Şi la polo se joacă pe un semicerc (invizibil, dar poziţiile sunt astfel facute). La polo există linia de 5metri (7 metri la handbal) şi linia de 2 metri. Din linia de 5 metri se execută loviturile de pedeapsă, iar in linia de 2m are voie să stea doar portarul fără minge, pentru orice jucător care intră în zona de 2m fără minge se dictează de către arbitru 2m şi se dă mingea la echipa adversă. Jucatorul poate să intre în zona de 2m doar cu mingea.

Numerele pe caşti sunt de la 1 la 13 sau până la 15, depinde de regulamentul pe care îl acceptă fiecare federaţi în parte. Numărul 1 este întotdeauna al portarului şi casca este de culoare roşie. La un meci echipa poate avea doi portari, unul are obligatoriu nr 1 iar celălalt poate avea doar 13 pe cască . Jucătorii din teren işi pot alege dintre numerele de la 2-12. Culoarea căştilor jucătorilor de teren este alba (dacă echipa este gazda meciului) sau albastră (dacă echipa este oaspete).

Poziţiile de joc sunt: portar, extremă draptă, extremă stângă, inter dreapta, inter stânga, căciulă (centru spate sau fundaş) şi centru.

(fault)

La fel ca și la handbal, dacă un jucător comite un fault major, există situația de eliminare pe o perioadă de 20 de secunde, caz în care echipa adversă beneficiază de avantajul unui om în plus.

Polo este un sport dur, tot ce se intampla pe sub apa este legal (poti lua picioare in burta cate vrei, slipul ti-e intins la maxim, etc, adevarata lupta se da sub apa ), tot ceea ce se comite deasupra apei si este inafara regulamentului este sanctionat de arbitru si eliminat jucatorul care a comis fautul.
Desi polo nu este un sport care sa te expuna accidentarilor repetate, precum la handbal, poti risca sa iesi din bazin cu arcada sparta, mingi in fata (mai ales pentru portari), timpanul perforat, zgaraituri cat se poate… nici un sport nu este usor!

Această prezentare necesită JavaScript.

Voi scrie un articol si despre polo feminin in decursul acestei luni! 🙂

Pozele sunt de la Campionatul European de la Zagreb 2010!

Reclame

2 răspunsuri »

 1. Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
  Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
  Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
  1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
  2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
  3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
  Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina „schimb de link” vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
  Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
  Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s