Polo feminin in Romania

Standard

Polo feminin nu este un subiect prea discutat în România. Având în vedere că sporturile de echipă de la noi sunt pe o pantă descendenta, aş putea spune chiar în picaj (naţionala feminină de handbal şi Oltchim Râmnicu Vâlcea ce mai ţin ştafeta sus), cine ar mai băga în seamă înca 3 echipe şi un campionat de fete la un sport care oricum nu e foarte mediatizat nici la băieţi?

Am caracterizat deja ce este polo pe apă într-un articol anterior, în care am încercat să descriu cât mai amănunţit ceea ce eu ştiu că înseamnă polo pe apă.

Se poate spune că polo feminin a fost de la început un sport cu pauze, primul meci în care s-au întâlnit două echipe feminine a avut loc in 1906 în oraşul Harlem, Olanda. Din păcate acest sport nu s-a bucurat de prea mare succes, fiind catalogat prea barbar pentru femei. După o perioadă de mai bine de 50 de ani, antrenoarea clubului de nataţie din Ann Arbor a reuşit să „reînvie” poloul feminin la începutul anilor ’60. Din anul 1986 este recunoscut pe plan mondial ca sport oficial, iar din anul 2000 este recunoscut ca şi sport olimpic!

Au fost publicate cateva articole pe tema asta în anii ce-au trecut, dar înca nu exista un campionat. Anul acesta s-a dat o veste bună şi pentru fetele ce practica polo, adica ÎN APRILIE 2012 SE VA DA STARTUL LIGII NAŢIONALE DE POLO FEMININ, ce aliniază la start 3 echipe : Oradea, Torpi Târgu Mureş şi Karma Bucureşti. Primul turneu va avea loc în oraşul de pe malurile Crişului Repede, următorul turneu urmând să se joace pe malurile Mureşului iar ultimul turneu în capitală.

Câteva cuvinte despre echipa din Oradea…

Echipa din Oradea şi-a făcut apariţia pentru prima dată în 2007, fiind formată din foste înotatoare de performanţă, sub coordonarea dl. Mircea Frăţilă ce a continuat cu echipa de băieţi din cadrul CS Crişul-Dinamo Oradea pasând ştafeta de antrenor al echipei de fete dl. Marcel Cosma, în prezent formaţia oradeană se antrenează sub coordonarea dl Orban Zoltan.

Echipa din Oradea nu este complet necunoscută scenei internaţionale, orădencele începându-şi „cariera” internaţionala anul trecut în 13-14 noiembrie când a debutat la Tatabanya, Ungaria turneul internaţional est-european Fără Frontiere (Borderless Water Polo League), cu participarea echipelor Honved Budapesta (organizatorii acestui turneu), SKP Kosice (Slovacia), VSK Senta Yordo (Serbia) şi Oradea. Urmatoarele etape au avut loc în Kikinda, Serbia [15-16 ianuarie 2011], Oradea [26-27 februarie 2011] şi Kosice, Slovacia [29-30 mai 2011].

(echipa din Oradea)

Scopul echipei de fete din Oradea este câştigarea primei ediţii a campionatului naţional, astfel alăturându-se echipelor masculine CSM Digi Oradea (campioana ultimelor 5 ediţii a Superligii Naţionale de polo şi principala favorită la câştigarea titlului şi în acest an) şi CS Crişul Oradea (multipla campioană naţională cu echipele de juniori), ce au creeat tradiţie în oraşul de pe Crişul Repede.

Din păcate echipa este înca la început de drum, astfel toate cheltuielile aferente deplasărilor şi achiziţionării echipamentului sportiv sunt suportate de către sportive.

Sperăm ca în viitorul apropriat să vedem mai multe echipe de polo feminin in România, şi de ce nu, si o naţională feminină? 🙂

Reclame

3 răspunsuri »

  1. Felicitari pentru interes dar, pentru cultura generala a tuturor,aceasta nu este prima echipa feminina de polo pe apa din Oradea !!!! O alta echipa functiona – in conditii vitrege, e-adevarat – inca inainte de revolutie….si pentru ce-i care nu cred, sotia actualului antrenor al echipei feminine facea parte la aceea vreme din acea echipa. Pe atunci erau doua echipe : Oradea si Arad dar urma sa se infiinteze si la Bucuresti (lucru care nu s-a intamplat din cauza unor oameni, asa zisi „de sport” !)
    Asa ca , inainte de a afirma niste chestii intr-un articol publicat pentru publicul , documenteaza-te , daca vrei sa fii „a history writer!

    Adriana R.T.
    fosta componenta a echipei oradeane amintite.

  2. Adriana, stiam de fosta echipa, dna Gina mi-a spus despre ea, dar nu am considerat necesar sa mentionez si despre acea perioada! Si daca ar fi sa amintim echipele din „era” noastra, la Cluj in 2000 exista echipa de fete. Principalul motiv pentru care am scris acest articol este sa promovez actuala echipa de fete! 😉
    A history writer must know what to use from all the informations he interracts with, and use them in his own interest ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s